Flevoland lanceert speciaal netwerk voor data-technologie moderne landbouw

“Met sensoren keuzes valideren”

Moderne landbouw kan niet zonder sensoren. Meten is weten, dat is de kernboodschap voor een agrosector die zich op de toekomst richt. Flevoland stimuleert die innovatie, door de lancering van een speciaal digitaal netwerk voor communicatie met kleine energiezuinige sensoren en apparaten.

Het zogenoemde Long Range Wide Area Network (LoRaWan) moet het toepassen van de nieuwe generatie sensoren mogelijk maken en innovatieve agrotoepassingen de wind in de zeilen geven. ‘Wereldwijd gebeurt er heel veel op het gebied van sensortechnologie en het Internet of Things (IoT). Het onderwerp leeft enorm , legt Corné van Strien van Atilas Automatisering uit. Het bedrijf is als specialist aangeschoven aan tafel met partijen als internetprovider Solcon, Aeres Praktijkcentrum Dronten, CAH Vilentum Hogeschool, AppsforAgri en Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland. Samen verkennen we interessante cases voor de agrarische sector. Uitdaging is om toepassingen te ontwikkelen die misschien niet altijd voor de hand liggen’.

Het meten van waarden als lucht en bodemvochtigheid en temperatuur liggen voor de hand. Maar zelfs voor die standaard zaken biedt LoRaWAN voordelen. Je kunt LoRaWAN zien als de invulling van de tot voor kort missende schakel als het gaat om het verbinden van goedkope energiezuinige sensoren met het Internet. Iedereen kent wel de buitensensoren van weerstations die jaren mee kunnen op 1 batterij. Je kunt LoRaWAN zien als de mogelijkheid om zo’n sensor te laten zenden tot wel 15 kilometer afstand, en dan ook nog direct gekoppeld aan het Internet. Dat biedt op eens heel veel nieuwe mogelijkheden waarbij de creativiteit eerder de beperkende factor is dan de techniek.

Je kunt ook denken aan andere toepassingen. ‘Denk bijvoorbeeld aan het rooien van aardappelen. Met een sensor kun je goed bepalen hoe zwaar er gestoten wordt. Dit kan helpen beschadigingen aan het gewas te voorkomen.’ Van Strien komt uit een agrarische familie. Zijn vader was landbouwer en zijn drie broers hebben die traditie voortgezet. ‘Een van hen werkt biologisch en heeft over het land verspreid een aantal composthopen. Daar is het interessant om het klimaat op enkele plaatsen in de composthoop te meten om te bepalen of het tijd is om de composthoop weer om te zetten of af te dekken.

Andere mogelijke toepassingen worden aangedragen door Aart Monster, van AppsforAgri: volgens hem wordt met deze techniek een nieuwe dimensie aan precisielandbouw gegeven. “Deze techniek maakt het mogelijk om met een paar betaalbare sensoren nauwkeurige informatie over de gewaspercelen te verzamelen in plaats van een weerstation per gebied. Adviseurs kunnen dan per gewasperceel op basis van deze meetgegevens een veel beter afgestemd advies geven. We zien dat bij de teelt van tulpen elke ziekte per perceel kan worden voorspeld zodat gewasbescherming nog preciezer kan worden geadviseerd”

‘Een agrariër kan nog beter inschatten en keuzes valideren. In mijn ogen is het een stap te ver om te denken dat in de toekomst de akkerbouwers achter hun buro blijven zitten en op de juiste momenten robottractoren het land op sturen. Een boer zal altijd direct contact houden met zijn gewassen of het vee. Toch worden zijn keuzes meer meetbaar gemaakt, wat de efficiëntie ten goede komt’.

Volgens de deelnemers zijn er meer concrete voorbeelden te bedenken waarbij sensoren de agrariër een stapje verder helpen. Te denken valt aan het traceren van landbouwvoertuigen om de logistiek te verbeteren, het vervangen van de GSM beveiligingen op regeninstallaties, of het vervangen van bedrade sensoren in product bewaringen door draadloze. Op zich zijn dat geen nieuwe toepassingen maar de LoRaWAN techniek biedt hier een aantal voordelen: geen gedoe meer met SIM kaartjes die net op het verkeerde moment leeg raken, geen kosten voor data verkeer, geen onnodige kabel wirwar, maar misschien wel het belangrijkst: we kunnen alle gegevens eenvoudig samenbrengen in één geïntegreerd gebruikers dashboard. Geen 10-tallen losse applicaties maar een console waarop je de ontwikkelingen op de voet volgt en gewaarschuwd wordt voor eventuele risicos of fout situaties

De partijen die nu aan tafel zitten, brengen hun eigen kennis en disciplines in. Voor de deelnemers is de bijdrage van het agrarisch onderwijs en agrariërs van cruciaal belang. ‘Wij kunnen als techneuten heel veel bedenken, maar zij kunnen vanuit de praktijk goed beoordelen welke voordelen bepaalde toepassingen voor de sector kunnen hebben.’ We hopen dan ook dat leveranciers en mechanisatiebedrijven aan willen schuiven om de sector naar een hoger plan te tillen. ‘Ook meer conservatieve meningen zijn welkom, want vaak stellen kritische mensen de beste vragen’.

De opzet van het project, dat de titel The Things Network Flevoland Agro heeft gekregen, is breed. Per partij zullen er in eerste instantie enkele use-cases worden uitgewerkt. ‘De keuzes voor de projecten die we gaan uitvoeren vinden plaats op basis van potentiele economische waarde of het minimaliseren van risico’s. Uiteindelijk is het doel een toegevoegde waarde voor de landbouwer of de leverancier te realiseren.’

Op dit moment is het netwerk als pilot gestart. Studenten van CAH Vilentum Hogeschool gaan aan de slag met het definiëren van mogelijke toepassingen. De meest kansrijke suggesties worden verder uitgewerkt in applicaties voor eindgebruikers. ‘We zitten dus nog in de onderzoeksfase. maar we werken er hard aan om dit groeiseizoen nog de pilotprojecten te starten.

We zijn blij dat we de gelegenheid hebben dit in Flevoland van de grond te krijgen. Zoals Ton Blankvoort van Greve BV onlangs stelde: Flevoland is de champions league van de akkerbouw, dit tezamen met de voorsprong die we in Nederland aan het opbouwen zijn op het gebied van low-power WAN sensor technologie biedt dit prachtige kansen voor Flevoland.

Voor meer informatie kunnen belangstellenden contact opnemen met Jessie de Lange (delange@omfl.nl)

KADERS:

De ontwikkeling van LoRaWAN is de afgelopen maanden in een enorme stroomversnelling geraakt. Dat is begonnen bij de Internet ondernemer Wienke Giezeman uit Amsterdam. Toen hij ontdekte dat je met de LoRaWAN techniek in staat bent om een stad als Amsterdam met een beperkte investering dekkend te krijgen is hij direct aan de slag gegaan en heeft hij via crowdfunding het in 6 weken tijd voor elkaar gekregen om in Amsterdam inderdaad een dekkend LoRaWAN netwerk te realiseren.

Enthousiast geraakt door dit succes heeft hij een bredere crowdfunding actie opgezet op Kickstarter met als doel de benodigde gateways (de modules die de radio signalen van de sensoren met het Internet verbinden en omgekeerd) voor een bedrag van € 200,- aan te kunnen bieden (op dat moment kostten de meest gangbare gateways nog zo’n € 1500,-). De crowdfunding actie was een groot succes: de benodigde € 150.000,- was binnen 8 dagen binnen, de eindstand kwam uit op een kleine 3 ton.

Hoewel de deelnemers nog tot juli moeten wachten op de uitlevering van de gateways is er inmiddels een zeer actieve community ontstaan welke wereldwijd actief is: van Nieuw Zeeland tot Calgary en van Kaapstad tot Trondheim. Het zwaartepunt ligt echter in Nederland, hier hebben veel bedrijven en enthousiaste techneuten al gateways aangeschaft en worden de eerste toepassingen al gebouwd.

De ontwikkelingen in met name Nederland worden door de technologie leveranciers met veel belangstelling gevolgd. Ze zien tot hun genoegen dat de Kicktarter een enorme boost heeft gegeven aan de ontwikkelingen. Waar KPN eerst landelijke dekking had gepland voor eind 2016 willen ze dat nu al deze zomer voor elkaar hebben. Wat dat betreft vervult Nederland een voortrekkersrol op het gebied van deze technologie.

Plaats uw bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright Flevofieldlab 2016