Meten is weten in de proeftuin in Dronten

Opzet van het project:

In Dronten is het project The Things Network Agri Flevoland gestart. Het is een project waarin een aantal partijen samenwerken om te komen tot concrete toepassingen voor de agro sector, die gebruik maken van het The Things Network. Die concrete toepassingen moeten voordeel halen uit het LoRaWan principe. LoRa staat voor Long Range Wide Area en is een netwerk waarvan men gebruik kan maken, mits men zich houdt aan een bepaald protocol. Het belangrijkste voordeel van dit netwerk is dat het communiceren over dit netwerk over grote afstand kan. In het buitengebied is er een bereik van zo’n 15 km. Het is de missende schakel bij het verbinden van goedkope energiezuinige sensoren met het internet. In Dronten zijn de volgende partijen actief: Solcon, Atilas Automatisering, AppsforAgri, Aeres Hogeschool, Aeres Praktijkcentrum Dronten, Tijink IT, DingEngineering en Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland bv,

Toepassingen met sensoren en apparaten:

Meten is weten, is een waarheid als een koe. Voor de agrarische sector gaat deze uitspraak net zo op als voor iedere andere sector. Als we kijken naar welke data verzonden kan worden over het netwerk, dan kun je denken aan allerlei gegevens die in kleine pakketjes over het netwerk kunnen worden gestuurd. Dus bijvoorbeeld, temperatuur, positie, vocht, open of dicht etc. etc. en je kunt op verschillende posities meten boven de grond, in de grond, je kunt bijvoorbeeld voor de veehouderij een koe een sensor ombinden en dan bekijken of de koe zich regelmatig verplaatst, en of ze wel eet.. etc. Voorwaarde is wel dat het kleine pakketjes data zijn. Streaming video past daar niet bij.

Het Things Network Agri Flevoland test met een composttemperatuurmeter, zodat je kunt meten wanneer je de composthoop moet omgooien of wanneer je moet afdekken. Verder zijn er watermeters en temperatuurmeters in percelen geplaatst. Nu gaan we nu kijken hoe die data precies binnenkomt en dan bekijken hoe je die informatie kunt weergeven of kunt gebruiken voor een vervolgactie.

Goedkope sensoren maken het mogelijk om op meerdere locaties te meten binnen een perceel maar ook is het mogelijk om op meerdere percelen die op afstand van elkaar liggen te meten. Tegenwoordig wordt er ook al data verzameld bijvoorbeeld informatie van een weerstation maar in vergelijk neemt dat veel energie en die data komt dan van maar één locatie.

Mogelijkheden van het netwerk:

Het netwerk nu is een soort proefopstelling. Nu nog in het klein maar als gebruikers de voordelen gaan inzien en overgaan tot aanschaf van een ontvanger (gateway), dan ontstaat er Flevolandse dekking en dan kan een boer in Dronten met een perceel bij Zeewolde, in 1 oogopslag gegevens vergelijken. Inmiddels is de dekking in Noordoostpolder al een mooi eind gevorderd.

Voordelen:

Zeer energiezuinige sensoren die de gemeten data over het netwerk over langere periode (denk aan jaren) in kleine pakketjes kunnen sturen.

Plannen:

Zoals gemeld is het project TTN Agri Flevoland vooralsnog een tijdelijke samenwerking waarbij de betrokken partijen samen leren over de mogelijkheden en de onmogelijkheden van het netwerk en de toepassingen. Er wordt nu gekeken naar betrouwbaarheid van de gateways, de sensoren. Er wordt nagedacht over welke toepassingen er mogelijk zijn en met de data die wordt verzameld wordt gekeken naar hoe die te interpreteren en welke applicaties kun je ontwikkelen?

Het TTN Agri Flevoland project is een mooie mix van de vakgebieden Agro, ICT, Techniek en daarnaast een mooie cross-over tussen bedrijfsleven en onderwijs.

Het belang voor de sector in Flevoland:

Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland is betrokken omdat deze samenwerking het agrarisch bedrijfsleven in Flevoland een stap vooruit kan helpen. Indien deze proeftuin op kleine schaal succesvol is, dan kan het op grotere schaal veel voordelen bieden aan het gebied. Digitalisering, automatisering, de agrarische sector is een sector waarbinnen de ICT ondertussen een grote rol speelt. De mechanisatie en de maakindustrie maken in sneltreinvaart grote veranderingen door. Robotisering is niet meer weg te denken en het genereren van data is gewoongoed geworden. Dit netwerk biedt mogelijkheden om ook in het open veld makkelijker data te vergaren en is in onze ogen een middel om de agrarische sector naar een nog hoger niveau te brengen. De kans om in deze proeftuin samen te werken aan het ontwikkelen van nieuwe sensoren en samen kennis op te doen over het communiceren over het netwerk en zo ook te ontdekken welke toepassingen er nog meer zijn is uniek. Wilt u weten of het netwerk ook voor uw idee interessant kan zijn? Neem dan contact op met Jessie de Lange, Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland bv.

Plaats uw bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright Flevofieldlab 2016